Praktijkvoorbeeld

‘Een Pastoor uit Asten erft € 120.000 van een diepgelovige vrouw. Haar nabestaanden namen hier geen genoegen mee! Zij vingen echter bot bij de rechter! De pastoor wil het geld zelf houden en niet aan de parochie schenken omdat het volgens de pastoor gaat om een privé- schenking  aan ‘de heer Hermans’ en niet aan ‘pastoor Hermans’. 

De 82-jarige parochiaan mevr. Van Empel-de Wallen liet in 2009 een testament opstellen waarin ze bijna al haar bezittingen naliet aan de kinderen van haar nicht en een klein beetje aan de pastoor.  Dit herriep zij ruim een jaar later in een nieuw testament. Toen draaide zij de rollen om: de kinderen een beetje en verreweg het meeste voor pastoor Hermans. De familie wist niets van deze wijziging totdat de doodzieke ‘tante Tonny’ dit opbiechtte een paar weken voordat zij aan kanker overleed. Dezelfde dag werd een notaris geregeld om het testament opnieuw te wijzigen, maar deze poging strandde omdat ‘tante Tonny’ telkens het bewustzijn verloor.

Ook een beroep op de bisschop om de pastoor op te dragen zich niet meer met de vrouw te bemoeien liep op niets uit. De rechtbank vond echter dat de familie onvoldoende had onderbouwd dat ‘tante Tonny’ onder druk gezet was door de pastoor. Op haar sterfbed zou de weduwe haar nicht hebben verteld dat zij een fout had gemaakt en ‘het’ aan de verkeerde had gegeven. De rechtbank vond dit dunnetjes en speculaties, vooral omdat de vrouw nog ruim 4,5 jaar leefde na haar testamentwijziging. Als ze echt door de pastoor onder druk was gezet, hoe kon dit dan al die jaren ongemerkt zijn gebleven voor de familie, die stelde dat zij een zeer goed en regelmatig contact hadden met ‘tante Tonny’, redeneerde de rechtbank.

Comments are closed.