Bent u gelukkig gescheiden?

Ik kan me voorstellen dat de titel van dit bericht wellicht wat vraagtekens bij u oproept. Dat is dan ook precies de reden waarom ik dit stuk schrijf.

Stelt u zich voor:
U bent inmiddels al ruim 15 jaar samen met uw huidige partner en zelfs al 10 jaar getrouwd. De relatie met uw ex-man is destijds op een prettige manier geëindigd. Het opstellen van een echtscheidingsconvenant leek derhalve overbodig. Aangezien er geen kinderen bij betrokken waren bent u ieder verder gegaan met uw eigen leven. U heeft inmiddels een fijn leven opgebouwd met uw huidige partner en u geniet volop.

Tijdens één van uw avontuurlijke vakanties slaat het noodlot echter toe. U komt tijdens een survival tocht naar ten val en overlijd aan uw verwondingen.

Gelukkig hebben u en uw partner, weliswaar niet officieel vastgelegd, maar door de jaren heen wel mondeling al het één en ander besproken met betrekking tot uitvaartwensen en verdeling van de bezittingen. Omdat uw partner daar toch niets aan heeft, is afgesproken dat het amulet dat u van uw moeder, die in 2001 is overleden, hebt geërfd naar uw zus zou moeten gaan.

Uw partner zit kort na uw overlijden bij de notaris voor de afwikkeling van uw nalatenschap. Hier komt hij echter voor een nare verrassing te staan.. Uw moeder bleek namelijk voor haar overlijden geen testament gemaakt te hebben, en u was te tijde van het ontvangen van de erfenis in gemeenschap van goederen getrouwd met uw ex-partner. Het ontvangen amulet is dus voor een even groot deel van U als van uw ex-partner

Ten tijde van de scheiding heeft u met uw ex-partner besproken dat het amulet bij u zou blijven. Nu u bent overleden eist hij zijn recht op het amulet op. Voor hem heeft het geen emotionele, maar vooral financiële waarde. Dit wil hij gebruiken om zijn niet goed lopende zaak een boost te geven.  Uw huidige partner, zal nu met uw ex-partner om te tafel moeten om overeenstemming te bereiken over het amulet.

U kunt zich voorstellen dat dit kan zorgen voor vervelende situaties. Een situatie die op meerdere momenten door meerdere personen voorkomen had kunnen worden. In de eerste plaats had uw moeder voor haar overlijden een codicil kunnen opstellen waarin ze het sieraad aan u had toegewezen. Dit codicil had zowel thuis bewaard mogen worden of bij de notaris in bewaring worden gegeven. Ook had zij een testament kunnen opstellen waarin ze het amulet aan u had toegewezen en/of uw ex-partner kunnen uitsluiten van haar erfenis.

Daarnaast had u er zelf nog iets aan kunnen doen ten tijde van het huwelijk door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden en het opstellen van een testament. Ook bij de scheiding had u er nog iets aan kunnen doen door middel van het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Ik stel u de vraag opnieuw.. Bent u gelukkig gescheiden?

Heeft u vragen met betrekking tot uw eigen situatie en hoe u uw nalatenschap goed kunt regelen? Neem dan contact op en stel uw vraag vrijblijvend.

Comments are closed.