Nalaten of nagelaten?

Iedereen weet dat het leven uiteindelijk slechts twee zekerheden kent. Eén is de dood en de ander is het betalen van belasting. Dat eerste is onvermijdelijk maar wat betreft dat tweede valt er best wat te vermijden.

Na jarenlang tegen elkaar gezegd te hebben dat ze toch maar eens naar de notaris moesten gaan, had een hoogbejaard stel uiteindelijk toch de stoute schoenen aangetrokken. Er was een ongeneeslijke ziekte vastgesteld bij mevrouw, dat duwde hen over de drempel.

Na een lang en spaarzaam leven hadden ze een redelijk vermogen. Van kinderen was geen sprake en van de familie moesten ze het niet hebben. Behalve dan van een vrijgezelle nicht. Alleen van haar ontvingen ze steun. Niets was haar te veel. Zij deed al jaren wekelijks de boodschappen voor het stel en reed hen overal naar toe, kapper, ziekenhuis, dokter. Niets was haar te veel. Meneer werd niet alleen slechter ter been maar ook zijn geheugen liet hem steeds meer in de steek.

Wat nu? Een mevrouw die niet lang meer te leven had en een man die zichzelf niet zou weten te redden. Ze waren te laat, was de conclusie.

Waren ze wel op tijd geweest dan hadden ze via een levenstestament kunnen vastleggen dat de nicht hun zaken belangen zou kunnen behartigen. Een gewoon testament had de oplossing geweest om ook de nicht te laten erven in plaats van al die verre familieleden waarvan zij zelfs niet van het bestaan wisten. Wat straks achterblijft is de herinnering aan die twee aardige oudjes die zoveel hadden kunnen nalaten (in geld) aan hun steun en toeverlaat, de behulpzame nicht.  Jammer genoeg is hebben zij dit nagelaten.

U denkt wellicht, dat zou mij niet gebeuren. Of u denkt het al goed geregeld te hebben. Toch is het verstandig om eens in de zoveel jaar uw geregelde zaken te toetsen aan uw huidige situatie en de in de loop der jaren veranderde wetgeving.

Nalaten aan de juiste personen is leuk en uw zaken goed regelen kan op een later moment ook nog eens veel geld besparen. Nalaten om de dingen goed te regelen is, om in de woorden van onze Koningin te spreken, “een beetje dom!”

Wilt u weten of uw geregeld zaken nog goed geregeld zijn, aansluiten bij uw wensen en de huidige wetgeving? Neem dan vrijblijvend contact op, of plaats hier uw reactie.

Comments are closed.