Nederlander schat kosten uitvaart te laag in en weet niet wat verzekering dekt

Een kwart van de Nederlanders met een uitvaartverzekering, heeft geen idee welk soort verzekering zij hebben. Ook weten zij niet of de verzekering de kosten van hun uitvaart zal dekken.

Daarnaast weet een derde van de Nederlanders niet wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. De gemiddelde uitvaartkosten bedragen volgens de Consumentenbond zo’n 7.500 euro, maar mensen schatten de kosten zo’n 1.500 euro lager in.

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het Nibud constateert dat van deze groep:

  • 45 procent onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart.
  • 20 procent zich voor een bedrag tot 5.000 euro heeft verzekerd
  • 25 procent zich heeft verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro.
  • Een derde niet weet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt.

Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

De kennis rondom uitvaart verzekeringen is bij de gemiddelde Nederlander maar erg beperkt
Bijna 60 procent van de respondenten met een verzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten van de uitvaart. Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering weet niet welk type verzekering zij hebben. Ruim 40 procent van alle ondervraagden denkt dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart vergoedt, maar een dergelijke verzekering is bedoeld om inkomensverlies op te kunnen vangen.

Ook verwacht ruim een derde ten onrechte dat een natura-uitvaartverzekering een bedrag uitkeert aan de nabestaanden om de uitvaart te kunnen betalen. Een natura verzekering biedt echter geen geld, maar goederen en diensten. Een kwart van de ondervraagden meent dat bij overlijden de verzekering altijd voldoende geld voor een complete uitvaart uitkeert, maar een uitvaartverzekering wordt voor een bepaald bedrag afgesloten. Of dat bedrag hoog genoeg zal zijn voor de uitvaart, hangt af van de wensen van de verzekerde.

Kosten
Een gemiddelde uitvaart kost volgens de Consumentenbond 7.500 euro. Bijna de helft van de respondenten wil worden gecremeerd. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een begrafenis. Mensen die een begrafenis willen, schatten de kosten van de eigen uitvaart hoger in dan mensen die gecremeerd willen worden, 6.900 euro tegenover 6.100 euro. Beide groepen maken desondanks een te lage inschatting van de kosten.

Bron: Nibud

Mijn advies?

  • “Bereid het goed voor, zodat u niet op het moment zelf nog van alles moet regelen. Kijk goed naar bepaalde uitzonderingsclausules van een verzekering. Het is saai om naar te kijken, maar ik adviseer mensen om praktische dingen toch te regelen en te bespreken zolang de ouders nog leven. Dat scheelt een hoop wanneer de dag daar is.”
  • “Op zich komt het natuurlijk altijd goed, u wordt begraven of gecremeerd, maar het is goed om hierover na te denken. Op die manier kunt u uw eigen draai geven aan uw crematie. Daarnaast zadel je je kinderen  en/of andere nabestaanden niet op met de kosten.”
  • “De dood is iets heel persoonlijks, dat is voor iedereen anders. Wel raad ik iedereen aan voor zichzelf een plaatje te maken van hoe het moet worden.”

Heeft  u hier vragen over of kunt u wel wat hulp gebruiken, neem dan vrijblijvend contact op om uw vragen door te nemen.

Comments are closed.