Prettige feestdagen!
Vanmorgen heb ik mijn bedrijf “Siemons administratie-& nalatenschapscoaching” ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ik dus officieel van start gegaan als zelfstandig ondernemer. Uiteraard ben ik hier enorm enthousiast over, vandaar ook meteen vandaag mijn eerste blog. Ik hoop dat u even enthousiast bent als ik!
Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders geen contact meer heeft met één of meer familieleden. U bent er vast van overtuigd dat uw gezin tot de andere helft behoort en verheugt zich wellicht ieder jaar weer op de Kerstdagen waarbij u gezellig met het hele gezin bij elkaar komt.
Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een jaar of drie/vier was, ik kan me dan ook niets anders herinneren dan dat de feestdagen in mijn familie apart gevierd worden. Wel altijd met die helft van de familie bij elkaar. Al vroeg op de dag komen we dan bij elkaar om ons de hele dag te goed te doen aan (te)veel eten en (te)veel drank ook dit jaar weer. Niet iedereen kijkt er altijd evenveel naar uit, met name voor mijn opa en oma was het een hoogtepunt om de hele familie bij elkaar te hebben met Kerst. Helaas zijn mijn opa’s en oma’s inmiddels overleden, maar ik ben blij dat wij met de familie, ook na hun overlijden, toch in ieder geval één keer per jaar en vaak ook bij verjaardagen nog steeds de moeite nemen om elkaar op te zoeken. Ookal is dit niet altijd even van zelf gegaan.
Sinds ik ben begonnen met mijn opleiding tot nalatenschapscoach, begonnen mensen ook al vragen te stellen. “Als mij iets overkomt heeft mijn partner, die niet de vader van mijn kinderen is, dan nog rechten? “Hoe zit dat met schenkingen en erfbelasting?” Maar wat ik niet terug hoor is.. “Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn nabestaanden zo goed mogelijk achterlaat?”
Dit terwijl volgens het gevoerde onderzoek blijkt dat juist de nalatenschap van de ouders in veel gevallen de oorzaak blijkt te zijn van ruzie tussen de kinderen. Familieruzies kunnen gaan om wie wat krijgt uit de erfenis. Echter is het maar al te vaak zo dat de conflicten betrekking hebben op “het afrekenen” met elkaar. Het gaat dan veelal om voorvallen binnen de familie uit het verleden.
Veel mensen hebben het idee om hun oudste kind tot executeur testamentair te benoemen in geval van overlijden en tot gevolmachtigde wanneer zij bij leven niet meer zouden kunnen handelen, bijvoorbeeld in geval van dementie. “Dat hoort zo”, zegt men vaak. In de praktijk blijkt vaak, dat wanneer een kind inderdaad als executeur de nalatenschap van een van zijn of haar ouders moet afwikkelen, men ten einde raad is. Niet alleen de hoeveelheid werk valt dan vies tegen, maar ook het feit dat zij de hele (schoon)familie over zich heen krijgen.. tezamen met een kar vol stront om het maar even plat te zeggen.
Volgens de één zijn de spullen slecht verdeeld. Volgens een ander zijn de aandelen die pa had op het verkeerde moment verkocht, maar is ook van de verkoop van het huis een potje gemaakt. Terecht of niet, de familieverhoudingen worden hierdoor ernstig verstoord.
Als u mij vraagt of het verstandig is om uw oudste, of één van uw andere kinderen als executeur aan te wijzen, beantwoord ik deze vraag met een wedervraag: “Wilt u het scenario dat ik hierboven heb beschreven, of wilt u liever dat de kinderen met de Kerst nog bij elkaar komen als u er niet meer bent?”
Een van uw kinderen als executeur aanwijzen kan soms gezien worden als de spreekwoordelijke kat die op het spek wordt gebonden. Vaak is het verstandig om een derde als executeur aan te wijzen. Ik hoop van harte dat u, net zoals ik, met uw hele familie heeft genoten van de feestdagen en dat dit nog vele jaren mag voortduren.
Op naar een fantastisch 2018!
Heeft mijn verhaal u aan het denken gezet en wilt u uw zaken goed regelen? Neem dan contact op en stel vrijblijvend uw vragen of plaats hier uw reactie.