Wat kost dat?

Vervelend vonden ze het. Na het overlijden van vader, was nu ook moeder overleden. Destijds had moeder alles geregeld, nu moesten ze nu zelf aan de bak. Nou ja, er was volgens hen weinig te regelen. Er was een “langstlevende beding” en alles was naar pa gegaan. Ooit hadden ze wel ergens voor getekend, maar geen idee waarvoor. Ze hadden toch afstand gedaan van alles, zodat pa zijn gang kon blijven gaan. Dat dachten ze.

Gelukkig waren ze maar met zijn tweeën, dus zo moeilijk kon het niet zijn. Het huis en de aandelen moesten worden verkocht en dan zouden ze daarna het geld zelf wel verdelen. Toen ze echter bij de bank kwamen om de aandelen te verkopen, vroeg die alleraardigste dame of ze een verklaring van erfrecht bij zich hadden. Een wat…?

Een verklaring, afgegeven door een notaris waarin staat wie de erfgenamen zijn en wie over het geld mag beschikken. Lekker dan.. Een notaris kost geld en dat hadden ze er echt niet voor over. Verspilling en flauwekul vonden ze. Ze gingen op internet op zoek naar de notaris met de goedkoopste verklaring van erfrecht. Voor een bodemprijs vonden ze er één, aan wie ze alleen maar een e-mail hoefden te sturen met het ingescande bewijs van overlijden en een kopie van de identiteitsbewijzen. Langskomen was niet nodig, zonde van de tijd en wel zo makkelijk.

Op de prijs letten is natuurlijk een goede zaak, maar in dit geval werd goedkoop wel erg duur. Eerst leek het goed uit te pakken. Het huis bracht precies de WOZ-waarde op en uiteindelijk konden ze bijna € 480.000,- verdelen. Alleen nog even de erfbelasting betalen. Na aftrek van de vrijstelling van ongeveer € 20.000,- per kind,  zouden ze ieder € 36.200 moeten betalen. Veel, dat wel, maar wel lekker zonder bijkomende kosten van de notaris!
Toen men verhaal vertelde, inmiddels één jaar na dato,  trok zijn gezicht lijkbleek weg, toen ik hem op een a4-tje voorrekende dat hij tezamen met zijn broer € 32.000,- teveel aan belasting had betaald. Of er nog wat aan te doen was? Nee helaas, alle bezwaartermijnen waren inmiddels verlopen!

Waar ging het fout? Meteen in het begin. Indien u een verklaring van erfrecht nodig heeft,  is het verstandig om in gesprek te gaan met iemand die expertise heeft op dit gebied. We bespreken dan alle zaken die komen kijken bij de afwikkeling van de nalatenschap, inclusief de eventueel te betalen erfbelasting. Dat zo’n persoonlijk gesprek geen formaliteit is, maar een essentiële voorwaarde, blijkt uit het bovenstaande incident. Nou ja, incident… Helaas komt het op dit moment nog veel te veel voor. Ik hoop dat het in de toekomst niet meer voorkomt, daar zal ik me hard voor maken!

Ik begon dit stuk met de vraag, wat kost dat? Wat u zich echter af moet vragen is.. Wat levert het me op?

Heeft u vragen met betrekking tot uw situatie, of u dingen goed geregeld heeft en wat uw aandachtspunten zijn dien nog aangepakt (zouden) moeten worden? Neem dan contact op en stel vrijblijvend uw vragen of plaats een reactie.

Comments are closed.